καφεκοπτείο καφεκοπτείο καφεκοπτείο


 

cafekoptioΣτο δίλημμα καταρχήν δεν είναι εύκολη η απάντηση γιατί πολλοί παράγοντες καθορίζουν την καταναλωτική και αγοραστική μας συμπεριφορά.Η κουλτούρα μας, η γνώση μας, ο χρόνος μας και γενικά η ίδια μας καθημερινότητα.

Είναι πολύ εύκολο γιατί είναι πολύ πρακτικό σε μία επίσκεψη στο σ/μ να ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες του νοικοκυριού μας.Πόσο όμως απολαμβάνουμε αυτά που αγοράζουμε και ειδικώτερα αυτά που καταναλώνουμε όσον αφορά την διατροφή μας?Πόσα γνωρίζουμε γι΄ αυτά που τρώμε και πίνουμε?

Κι όμως είναι τόσο εύκολο, τουλάχιστον για ορισμένες περιπτώσεις να είμαστε πιο ενημερωμένοι και πιο επιλεκτικοί.

Αγοράζοντας τον καφέ μας από το σ/μ κερδίζουμε χρόνο και ίσως και λίγο χρήμα εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιριακές προσφορές των εταιριών.

Αλλά, πόσα ξέρουμε και κυρίως πόσο μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα όταν ανοίγουμε το φακελάκι στο σπίτι μας ή όταν ο καφές μπαίνει στο φλυτζάνι?

Στην εποχή της ταχύτητας δεν προλαβαίνουμε ούτε να σκεφθούμε, ούτε να αναρωτηθούμε ούτε καν να προσέξουμε πολλές φορές αν ο καφές που πίνουμε μας αρέσει.Δεν προσέχουμε οι περισσότεροι από εμάς, τις περισσότερες φορές αν ο καφές μας έχει ωραίο άρωμα, γεύση, χρώμα.Πίνουμε μηχανικά όπως μηχανικά σχεδόν κάνουμε τα περισσότερα πράγματα.Κι όμως χρειάζεται ελάχιστος χρόνος για να σταματήσουμε 1 δευτερόλεπτο και να αναρωτηθούμε τί πίνουμε και αν μας ικανοποιεί.

Κι όμως είναι τόσο εύκολο να μάθουμε τί πίνουμε ή και ακόμα να βρούμε αυτό που θέλουμε να πίνουμε.

  • ξανθός, μέτριος ή σκούρος στο χρώμα
  • ελαφρύς, μέτριος ή δυνατός στη γεύση
  • ελαφρύ, μέτριο ή έντονο άρωμα
  • σπιρτάδα ή ηπιότητα

είναι απλές επιλογές που ο καθένας μας μπορεί να συνδυάζει διαφορετικά και με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την φορά.Δεν είναι ίδιος ο καφές που θέλουμε να πίνουμε στο πρωινό ξύπνημα, μετά από ένα ελαφρύ ή βαρύ γεύμα, το απόγευμα ή το βράδυ ως απεριτίφ.Δεν είναι ίδιος ο καφές που θέλουμε να πίνουμε τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά?.Κι όμως δεν είναι. Απλοποιούντια εάν στρέψουμε το βλέμμα μας στην αγορά και εντοπίσουμε ένα καφεκοπτείο.Το πρώτο βήμα αλλά και το σημαντικότερο έχει γίνει.Αξίζει να διαθέσουμε 10΄ παραπάνω για τις αγορές μας, για να επισκεφθούμε ένα καφεκοπτείο, μια πηγή επεξεργασίας του καφέ. Εκεί θα συναντήσουμε έναν “εραστή ” του καφέ γιατί είναι αλήθεια ότι όποιος ασχολείται μαζί του πέφτει θύμα της γοητείας του.Από παλιά χρησιμοποιούμε τη λέξη “μεράκι” για να αποδόσουμε την προσοχή, το ενδιαφέρον, το χρόνο, την αγάπη που αφιερώνει κάποιος που ασχολείται με τον καφέ.Ο καφές δεν είναι ένα απλό προιόν.Είναι ένα μαγικό προιόν που όσο το εξερευνείς σιγά-σιγά και μπαίνεις στο χώρο του ανακαλύπτεις πτυχές και “μυστικά” που σε μαγεύουν.Ενας μικρός τόπος αυτού του κόσμου είναι το καφεκοπτείο.Μπαίνοντας σε ένα καφεκοπτείο έχουμε κάνει ήδη μια ανατροπή, μια αντίσταση στην έννοια της “μέσης γεύσης” , του “μέσου καταναλωτή” ουσιαστικά δηλ. του καταναλωτή χωρίς ταυτότητα που μας θέλουν οι μεγάλες εταιρίες να είμαστε πίνοντας όλοι τον ίδιο καφέ χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα.

Βέβαια δεν καταδικάζονται καθολικά και απόλυτα όλα τα τυποποιημένα φακελάκια που βρίσκονται στο σ/μ.Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει δεν είναι μία καλοσχεδιασμένη μακέτα και μία όμορφη συσκευασία, αλλά το περιεχόμενο του, και ο βαθμός ικανοποίησης που παίρνουμε όταν πίνουμε τον καφέ μας.

Από την άλλη μεριά, μέσα σε ένα καφεκοπτείο, εκπέμπεται όλη η αύρα του καφέ.Νιώθουμε το κάθε ξεχωριστό άρωμα, αγγίζουμε τα φρεσκοψημένα σπυριά, επιλέγουμε το δικό μας χαρμάνι από όλες τις χώρες του κόσμου.

Ο καφές που πίνουμε έχει πλέον και τη δική μας ταυτότητα, και τη δική μας επιλογή.

Στα περισσότερα καφεκοπτεία, ο καφές είναι οικογενειακή παράδοση.Οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, όπου τα μυστικά του καφέ κληρονομούνται από γενιά σε γενιά.Το χαρμάνι του κάθε καφεκοπτείου είναι ένας μικρός οικογενειακός θησαυρός.Αλλωστε τι περισσότερο διαθέτει διάσημο αvαψυκτικό, του οποίου η σύνθεση αποτελεί θεσμοθετημένα παγκόσμιο μυστικό?

Μπείτε σε ένα καφεκοπτείο και αφεθείτε στη μαγεία του. Ρωτήστε, ζητείστε να σας εξηγήσουν τις ιδιότητες της κάθε ποικιλίας, τις λεπτομέρειες της σωστής παρασκευής και σερβιρίσματος οποιουδήποτε καφέ, από τον κλασσικό ελληνικό έως τον espresso ,τον cappuccino και τον φίλτρου.

Ενημερωθείτε για το τί πίνετε.Εχουμε όλοι δικαίωμα να ξέρουμε τί βάζουμε στο πιάτο μας και στο φλιτζάνι μας. Ο καφεκόπτης , αυτός ο μικρός επιστήμονας του είδους, μας προσφέρει τη δυνατότητα της ενημέρωσης, της συνειδητής κατανάλωσης, ας το αξιοποιήσουμε.12746181 s

Επιλέξτε ένα καφεκοπτείο που σας δίνει την δυνατότητα να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο του καφέ και αφεθείτε να το απολαύσετε.Αξίζει τον κόπο να απολαμβάνουμε και λίγη μαγεία.

Ταξιδέψτε στον χώρο του καφέ με όχημα το καφεκοπτείο και ξεναγό τον καφεκόπτη.

Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε το ταξίδι σας.