καφεκοπτείο καφεκοπτείο καφεκοπτείο

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικές ποικιλίες, ωστόσο σε 2 βασικές κατηγορίες διακρίνονται οι κόκκοι σε ARABICA και ROBUSTA .Γενικά ο ARABICA κόκκος θεωρείται καλίτερος και πιο εύγεστος αλλά και πιο ευαίσθητος. Όσον αφορά στην καλλιέργεια, τα φυτά ROBUSTA είναι ανθεκτικότερα στις κλιματολογικές συνθήκες, στις υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και στις ασθένειες. Σημαντική διαφορά επίσης μεταξύ Arabica και Robusta είναι η περιεκτικότητα σε καφείνη που είναι πολύ υψηλότερη στην Robusta.

Συνθήκες καλλιέργειας

Υψόμετρο

Arabica     900-2000 m

Robusta   200-300 m

Θερμοκρασίες

Arabica       20-25 C

Robusta     24-26 C

 

 

 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΦΕΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


ΒΡΑΖΙΛΙΑ


brazil


H Βραζιλία είναι η σημαντικότερη καφεπαραγωγική χώρα συμμετέχοντας στην παγκόσμια παραγωγή κατά 30%.Η χώρα παράγει κυρίως Arabica ενώ το Santos της θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες.

Λόγω της μεγάλης παραγωγής υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ποιότητας μεταξύ των ποικιλιών και των περιοχών.Ο καφές Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, ήπια οξύτητα , ισορροπημένο άρωμα και μια γεύση γλυκιά που διαρκεί.

 

ΒΙΕΤΝΑΜ


vietnam


Το Βιετνάμ, κατέχει πλέον τη 2η θέση σε ποσότητες παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Η παραγωγή του Βιετνάμ αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία και είναι γνωστή κυρίως για τις ποικιλίες Robustas

 ΚΟΛΟΜΒΙΑ


colombia


Η Κολομβία κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι supremo και excelsior, με μεγαλύτερο σπυρί να εμφανίζεται στις supremo ποικιλίες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, πλούσιο άρωμα μέτρια οξύτητα.

 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ


costarica


Ο καφές ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ διακρίνεται με βάση την σκληρότητα του.Οσο μεγαλίτερο το υψόμετρο, τόσο σκληρότερο το σπυρί και τόσο υψηλότερη η ποιότητα.Ο καφές χαρακτηρίζεται από σπιρτάδα, έντονη και πλούσια γεύση που από πολλούς αποφεύγεται ως πολύ δυνατός ενώ από άλλους προτιμάται για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

 ΚΕΝΥΑ


kenia


Η Κένυα είναι γνωστή για την υψηλή ποιότητα Arabica που παράγει. Η Κένυα ΑΑ θεωρείται η καλύτερη και συνήθως η τιμή του καφέ Κένυα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τους υπόλοιπους καφέδες. Ο καφές χαρακτηρίζεται από πολύ γλυκιά γεύση, ευχάριστο σώμα και έντονο άρωμα.

 


ΙΝΔΙΑ


indiarobusta


Η Ινδία είναι γνωστή για τις Robusta ποικιλίες οι οποίες ευρέως χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια και είναι από τους πλέον αρωματικούς καφέδες στον κόσμο.

 


ΤΖΑΜΑΙΚΑ


jamaica


Η Τζαμάικα παράγει από τους πλέον ευγενείς καφέδες αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Ο BLUE MOUNTAIN είναι η πιο γνωστή ποικιλία και ιδιαίτερα ακριβή, με απαλή, πλούσια γεύση και άρωμα.

 
ΜΕΞΙΚΟ


mexico


Ο καφές Μεξικού είναι από τους πλέον ελκυστικούς σε ποιότητα και ανταγωνίζεται τις καλίτερες ποικιλίες στον κόσμο όσον αφορά στην οξύτητα στο σώμα και στη γεύση.


 


ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ


guatemala


Οι ARABICA ποικιλίες της χώρας καλλιεργούνται κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές, ταξινομώντας τον καφέ συνήθως με βάση τα υψόμετρα καλλιέργειας. Μεγάλα υψόμετρα προσδίδουν στον καφέ έντονη οξύτητα, μέτριο σώμα και ευχάριστη πικράδα.

 ΑΙΘΙΟΠΙΑ


ethipia


Η χώρα όπου γεννήθηκε ο ARABICA, παράγει ποικιλίες με εξωτική γεύση, έντονη οξύτητα , πλούσια γεύση, πολύ βαρύ σώμα και πικάντικο άρωμα. Η καλύτερη ποικιλία θεωρείται ο HARRAR που διακρίνεται σε Longberry και Shortberrry ανάλογα με το μέγεθος του σπυριού. Γνωστές επίσης ποικιλίες είναι και ο DJIMMAH και SIDAMO που πλησιάζουν σε ιδιότητες τον ΜΟΚΑ.

 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ


indonesia


Η χώρα είναι γνωστή για την ποικιλία JAVA με χαμηλή οξύτητα, πικάντικο άρωμα, βαρύ σώμα, και κρεμώδη γεύση. Η χώρα παράγει επίσης ROBUSTA χαμηλής όμως ποιότητας.

 
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ


ivory


Η μικρή αυτή χώρα καθώς και άλλες της Αφρικής είναι γνωστή για τις ROBUSTA ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια κυρίως για οικονομικούς λόγους έχοντας μια ουδέτερη γεύση.